Česky English Deutsch Pусский

Kompozice a práce se světlem

Informace o kurzu

Kód kurzuU3V-122
Cena1200.00 CZK
Délka2 semestry

Rozsah kurzu: 2 semestry,  zahájení 03. 10. 2024

Lektoři: Ing. Pavel Kristián 

Konání kurzu: 1x za 7 dní ve čtvrtek , 12:15 - 13:45

Místo konání: budova VUT v Brně na adrese Kounicova 966/67a, posluchárna U3V (bližší specifikace učebny zašleme až v 09/2024)

Náplň kurzu:

Kurz se věnuje dvěma základním problémům, jejichž zvládnutí stojí za většinou „dobrých“ fotografií: kompozičnímu řešení a pochopení role světla a jeho využití ve fotografii.

Kurz je určen všem, kteří zvládli základy práce s fotoaparátem (je jedno, zda jde o klasický fotoaparát, kompakt, zrcadlovku nebo bezzrcadlovku či fotoaparát v mobilním telefonu), a chtějí posunout úroveň svých fotografií o kousek dále.

V kurzu se naučíte, že kompozice ve fotografii není to, co nabízejí tzv. kompoziční pravidla v čele s třetinovým dělením. Kompoziční řešení snímku je to, co diváka osloví, to, co ho buď na první pohled zaujme, nebo to naopak vyhodnotí jako nezajímavé. Není složité naučit se zacházet s fotoaparátem, ale kompozici se bohužel „nabiflovat“ nelze, je však důležité ji procvičovat, u snímků ji zpětně hodnotit a soustavně se kompozicí zabývat.

Podobnou roli pro snímek hraje i světlo: Může být zajímavě, dramatické, ploché, kontrastní, měkké, tvrdé, směrové, ale třeba i lichotivé nebo také přirozené, umělé, dostupné apod. Někdy se světlo označuje jako „špatné“, ale fotograf má obvykle buď na výběr, kdy a za jakého světla bude fotografovat, nebo má nástroje, které mu dovolují buď světlo modifikovat nebo i vytvořit svoje vlastní.

Kurz obsahuje mimo teoretických základů i řadu praktických cvičení a hodnocení vlastních fotografií.

 

Kurz je vhodný pro všechny úrovně fotografů bez ohledu na druh používané fotografické techniky. V rámci kurzu není nutné používat počítač.

 



VUT Design

© 2000-2024 Centrum vzdělávání a poradenství VUT 
Sídlo: Purkyňova 464/118, 612 00 Brno

SOUHLASÍM
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.